donderdag 24 februari 2011

De 4e repetitie: Langzaam beginnen er bouwsteentjes te ontstaan voor het mozaïek dat ik voor ogen heb...

Woensdag 23 februari  
Een kortere sessie vandaag. Alleen de middag. Focus ligt vandaag op het genereren van theatraal materiaal op basis van de vertelde verhalen tot nu toe.

Gestart met elkaar volgen in ieders eigen energie, in beweging, stem, spel. Vooral de nadruk op niks bedenken, niet je best doen, maar vooral laten ontstaan en ruimte scheppen voor wat zich wil aandienen.
Heel snel komen we nu in afstemming op elkaar en een gezamenlijke energie. Er komen steeds meer verschillende kleuren aan de oppervlakte. Mijn verlangen om spelers ‘echt’ en transparant te laten zijn op het podium komt in deze opwarming al tot leven.

Vervolgens in tweetallen geprobeerd beelden te maken van delen van vertelde verhalen. Cornee en Mike zijn een duo. Twee spring-in-het-veld jongens die samen een heerlijke dynamische lichte spel- en bewegingskwaliteiten neerzetten. En Marijke en Marieke zijn een duo, twee vrouwen die meteen als één bewegen, organisch en vanzelf. Een prachtig contrast tussen de duo’s.

Als resultaat ontstaan twee beelden. Allereerst het beeld van een vrouw die door een ander naar beneden wordt geduwd en probeert de zwaarte van zich af te werpen. Dat lukt niet, ze eindigt op de grond. Dit kan een herhalend bewegingspatroon worden.

Uitgeprobeerd hoe het is als naast dit bewegingsbeeld tekst klinkt. Wanneer voegt tekst iets toe aan een beeld, wanneer versterkt het het beeld, of communiceert het iets contrasterends?
Ik heb Mike laten vertellen over ambities in het theatervak. Naturel en sec. Later het beeld omgedraaid, Mike werd naar beneden geduwd en Marijke vertelde over het loslaten van ambities en doelen.
Mooi is sowieso het verschil in fysiek tussen beide en hoe dat werkt. Een fragiele vrouw die geduwd wordt communiceert iets anders dan een jonge jongen die sterk genoeg is om iemand op zijn rug te dragen. Interessant is ook het contrast met de vertelde tekst.
Lekker gewerkt en geëxperimenteerd.

Als laatste geluisterd naar meegebrachte muziek van de spelers die voor hen iets te maken heeft met afscheid en/of hun vertelde verhalen. Mooi materiaal weer. Ik ben ontroerd door zoveel kwaliteit.
Marieke blijkt prachtig te kunnen zingen. Dat krijgt absoluut een plek in de presentatie/voorstelling…..
Langzaam beginnen er bouwsteentjes te ontstaan voor het mozaïek dat ik voor ogen heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten